U okviru projekta „Priroda i društvo“ koji implementira Mreža progresivnih inicijativa sa partnerima, realiziran je niz intervjua sa zastupnicima i zastupnicama entitetskih parlamenata o važnosti zaštite okoliša.

Ramiz Salkić je potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kao i član Predsjedništva i Glavnog odbora SDA. Smatra kako u Bosni i Hercegovini postoje pozitivna zakonska rješenja koja podstiču na zaštitu životne sredine.

“Problem nastaje kada nadležne institucije počnu zanemarivati pozitivna zakonska rješenja i prednost počnu davati investitorima i investicijama pravdajući to potrebom za novim ulaganjima, razvojem i radnim mjestima. Entitetski, lokalni organi i sami građani sa malo napora mogli bi u značajnoj mjeri doprinijeti zaštiti okoliša i stvaranju boljih i ugodnijih uslova za život u našim zajednicama. Dovoljno je da svako krene od svog dvorišta, od svog balkona, od svoje lokalne zajednice i uradi ono što se od njega očekuje i što realno ne iziskuje ozbiljna materijalna ulaganja. Malo fizičke aktivnosti pojedinaca i angažmana lokalnih zajednica kroz aktivniji i produktivniji rad uposlenika javnih komunalnih preduzeća promijenilo bi drastično sliku naše životne sredine.” – navodi Salkić.

O tome šta političari i političarke mogu napraviti u smjeru stavljanja ove teme na dnevni red u institucije, pa tako i podizanja svjesnosti društva o važnosti zaštite okoliša, Ramiz Salkić govori:

“Svako ličnim primjerom i angažmanom u svojoj ulici ili mahali može dati najbolji primjer, a ako ste još uz to i na nekoj poziciji da možete utjecati na kreiranju nekih rješenja još ste u većoj mogućnosti. Preduslov za svaki uspjeh je dosljedno poštivanje zakonskih rješenja i procedura, a ne traženje načina kako da se udovolji određenim zahtjevima za koja vjerujete da krše ili su na ivici da krše pozitivne zakonske propise. Svako od nas treba da ima u vidu da naše prirodno okruženje nije trajna neuništiva vrijednost i da smo mi ti koji tu vrijednost možemo uništiti ili je povećati. Sa takvim pristupom sigurno bi svako od nas mogao značajno doprinijeti očuvanju životne sredine.”

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska smatra kako se pokazalo da tema zaštite okoliša ne okuplja političare iz različitih stranaka u zajedničko djelovanje.

“Prije bih rekao da je ovo zajednička tema za ljubitelje prirode. Nažalost, političare danas okupljaju neke druge teme i interesi. Među njima je malo onih koji razmišljaju o prirodi i posljedicama koje ostavljaju na prirodu određena zakonska rješenja, ali i svjesno kršenje pozitivnih zakonskih propisa. Nisam siguran da bi ova tema mogla okupiti političare da otvoreno razgovaraju na ovu temu osim deklarativne podrške očuvanju životne sredine, a onda ponovo po starom.
Mislim da trenutno ogroman problem predstavlja uzurpacija slobodnih vodotoka naših rijeka. Izgradnja različitih oblika hidroelektrana umnogome mijenja strukturu biljnog i životinjskog svijeta u vodotocima koji su predmet destrukcije biljnog i životinjskog svijeta oko novouspostavljenih akumulacija. Ja sam u situaciji svakodnevno gledati destrukciju vodotoka rijeke Drinjače i čini mi se neuspjeli pokušaj izgradnje mini hidroelektrane. Pri čemu je direktno ugrožena i putna komunikacija Zvornik-Sarajevo, zbog neadekvatno urađenih radova i vjerujem pribavljenih dozvola uz sumnjivo tumačenje pozitivnih zakonskih propisa. Na istoj rijeci uzvodno pokušava se ta rijeka ukrotiti i staviti u sistem cjevovoda, gdje je ugroženo i lokalno stanovništvo. Za oba ova slučaja vjerujem da je u određenim fazama došlo do zanemarivanja interesa prirode, lokalnog stanovništva, očuvanja biodiverziteta, ali i pozitivnih zakonskih propisa. Ovakvih ili sličnih situacija srest ćete puno širom Bosne i Hercegovine. Nekontrolisane lokalne deponije, divlje ili polu divlje, ali često i one koje se smatraju zakonitim, ne ispunjavaju ni minimum uslova koje bi trebale sa aspekta zaštite životne sredine. Na rješavanju ovih problema dovoljno je poštivati pozitivne zakonske propise i to gornju granicu za ispunjavanje uslova, ali i poštivati lični osjećaj i potrebu zaštite okruženja u kojem živimo zanemarujući ličnu korist, profit i komfor pojedinca i zajednice. Taj lični profit pojedinca i kolektivno zajednice trenutno znači i siguran gubitak za buduće generacije.” – komentariše Salkić.

Projekat Priroda i društvo realizira se uz podršku projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.