Republika Srpska, odnosno BiH, zbog uticaja klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja od 1990. godine preživjela je 23 prirodne katastrofe, koje su za posljedice imale velike finansijske gubitke, te je neophodno razvijati obnovljive izvore energije i zelenu ekonomiju, poručeno je u Narodnoj skupštini na skupu o klimatskim promjenama.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić istakao je značaj razgovora o ovoj temi, kako bi se šira javnost upoznala o problemima koji nastaju i koji tek mogu nastati usljed klimatskih promjena.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srbrenka Golić upozorila je da su u tim prirodnim katastrofama u BiH izgubljena najmanje 46 života, kao i da se indirektna šteta samo na nivou BiH procjenjuju na 5,5 milijardi dolara.

“Posljedice koje klimatske promjene izazivaju po ekonomiju i, što je najtragičnije, po ljudske živote, upućuju na to da je neophodno da se okrenemo obnovljivim izvorima energije, što će nam omogućiti niskokarbonsku proizvodnju, okrenuti nas ka zelenoj ekonomiji i strogo kontrolisanim emisijama gasova sa efektom staklene bašte”, rekla je Golićeva.

Obraćajući se na skupu o temi “Кlimatske promjene u BiH u kontekstu globalnih inicijativa i politika” Golićeva je istakla da je cilj da se zaštite grane koje su najviše pogođene klimatskim promjenama.

“Кod nas je to poljoprivreda, te je neophodno preduzeti sve mjere kako bi se proizvodnja prilagodila klimatskim uslovima”, rekla je Golićeva.

Ona je navela da je resorno ministarstvo, kao kontakt institucija za BiH prema Okvirnoj konvenciji UN o klimatskim promjenama, do sada činilo ogromne napore kako bi se pristupilo finansijskim mehanizmima za realizaciju aktivnosti koje imaju za cilj ublažavanje i prilagođavanje negativnim efektima klimatskih promjena, koje sve više utiču na život u BiH.

“Veoma angažovano radimo na obezbjeđivanju sistemskog pristupa problematici klimatskih promjena, te smo krajem 2020. Sekretarijatu Кonvencije UN o klimatskim promjenama dostavili Strategiju prilagođavanja na klimatske promjene i nisko emisionog razvoja, kao i Plan prilagođavanja na klimatske promjene, koji definišu dalji put razvoja zemlje uz smanjenje emisija i prilagođavanje negativnim uticajima klimatskih promjena”, rekla je Golićeva.

Rezidentni predstavnik UNDP-a BiH Steliana Nedera rekla je da je cilj današnje konferencije da se sagleda sve što je urađeno do sada, kao i planiranje narednih koraka u borbi protiv štetnih posljedica klimatskih promjena.

“Do sada je dosta urađeno u ovoj oblasti, te nam je zadovoljstvo što smo bili dio tog napretka. Djelovanje u rješavanju problema koji se javljaju zbog klimatskih promjena ne može da čeka, te je potrebno reagovati što prije konkretnim mjerama”, rekla je Nedera.

Skup “Кlimatske promjene u BiH u kontekstu globalnih inicijativa i politika” održao se 04. marta 2022.godine u organizaciji Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske i Razvojni program UN /UNDP/, u saradnji sa Narodnom skupštinom Srpske. 

IZVOR: Narodna skupština Republike Srpske