U okviru projekta „Priroda i društvo“ koji implementira Mreža progresivnih inicijativa sa partnerima, radimo i razgovaramo i sa mladim političkim aktivistima i aktivistkinjama iz različitih stranaka, kako bi čuli njihovu viziju angažmana na području zaštite okoliša. Muamer Čehić, naš sagovornik, mladi je političar i član Izvršnog odbora Narod i Pravda Gornji Vakuf-Uskoplje.

„Odnos prema zaštiti okoliša u Bosni i Hercegovini jedino se može analizirati u okviru ukupne političke, privredne i društvene situacije u državi. Institucionalno zanemarivanje pitanja očuvanja okoliša u korist privrednog i društvenog razvoja dovelo je do ugrožavanja okoliša u pojedinim oblastima.“ – navodi ovaj mladi magistar šumarstva.

Vjeruje kako su visok nivo zagađenosti zraka i vodotoka, nelegalne sječe šuma, gubitak plodnog tla, neadekvatno upravljanje otpadom, nekontrolisana gradnja i drugi ekološki problemi a koje uzrokuju i građani pozicionirali Bosni i Hercegovinu među države sa slabim učinkomu pogledu zaštite okoliša.

O tome kako njegova generacija mladih ljudi koji su politički angažovani mogu mijenjati ovako opisanu situaciju, te kako mogu ove teme staviti na dnevni red u institucije, pa i podići svijest društva o važnosti zaštite okoliša, Čehić govori:

„Nedovoljna zainteresovanost aktulenih političara za zaštitu okoliša, izostanak kvalitetnih zakonskih regulativa a svakako i ograničena svijest javnosti o negativnom uticaju degradacije okoliša, pružaju veliku šansu nama novoj generaciji mladih političara i političarki da učinimo nešto konkretno i važno po pitanju navedenog a što nam može obilježiti odnosno donijeti uspjeh u političkim karijerama.

Kako bi prevazišli izazove u zaštiti okoliša, mladi političari i političarke trebaju se maksimalno angažovati, educirati i konsultovati sa relevantnim stručnjacima ove oblasti, a što su neki od ciljeva projekta Priroda i društvo, a sve kako bi mogli dati konkretne prijedloge i prave ideje kojima ćemo probuditi interes kolega u strankama i institucijama a time i javnosti, za početak posebno na lokalnom nivou.Treba krenuti od malih i konkretnih inicijativa. Naprimjer institucije, javne pa i privatne kompanije trebaju sufinansirati troškove prijevoza samo onim uposlenicima koji za dolazak na posao koriste javni i grupni prijevoz (voz, tramvaj, autobus i sl.) – naravno, gdje je isto izvodivo.“

Obzirom da su u Bosni i Hercegovini izuzetno rijetke teme koje mogu okupiti ljude iz različitih političkih stranka, pitali smo i ovog mladog političkog aktivistu – da li je tema zaštite okoliša upravo takva?
„Za ozbiljan napredak u zaštiti okoliš ai unaprijeđenje instutacionalnih kapacite Bosne i Hercegovina, čitava plejada adekvatno usredotočenih političara iz različitih političkih opcija definitivno može, treba i mora staviti društveni ispred stranačkog interesa. U tom smislu svi trebamo poduzeti ogromne i iskrene napore za uspostavljanje u prvom redu usklađenog pravnog okvira zaštite okolišana svim nivoima odlučivanja, jer onečišćenje zraka ne poznaje granice općina, kantona ili entiteta. Moramo napraviti koaliciju vijećnika, zastupnika ili stranaka koja će raditi usmjereno na podizanju svijesti o osiguranju sigurnog i čistog okoliša, uvažavajući kontrolisano korištenje prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine i uspostavljanje balansa između istih, u skladu sa principima održivog razvoja.“ – odgovara Muamer Čehić.


Uzevši u obzir stručno zvanje magistra šumarstva ali i aktivno učešće u projektu „Priroda i društvo“, Čehić smatra da trenutno, a vrlo vjerovatno i budućnosti, postoje tri ključna prioriteta u okviru teme zaštite okoliša:
„Imajući u vidu egzistencijalne potrebe svakog živog bića u ovom trenutku a po mom mišljenju vrlo vjerovatno i u budućnosti tri su ključna prioriteta u okviru ove teme: očuvanje izvora pitkih voda, osiguranje čistog zraka i proizvodnja hrane iz čistog hemijski netretiranog tla. Propadanje okoliša a koje podrazumijeva onečišćenjevode i zraka odnosno gubitak tla, uključujući klimatske promjene, može usporiti i uništiti privredni napredak, ugroziti mir i stabilnost te uzrokovati migracije velikih razmjera.“ – zaključuje mladi političar i član Izvršnog odbora Narod i Pravda Gornji Vakuf-Uskoplje.

Projekat Priroda i društvo realizira se uz podršku projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.