Zvanično je otvoren Poziv za prijedloge projekata u okviru Active Achievement Fonda za regionalne neformalne grupe, kao dio projekta Regionalni dijalog mladih za Evropu, koji finanasira Evropska Unija.

Osnovni cilj Poziva je da jača kreativne grupe na Zapadnom Balkanu, naročito neformalne, tako što će omogućiti finansijsku podršku za inicijative koje za cilj imaju:

  1. Povećanje aktivizma mladih u lokalnim zajednicama i učešće u strukturnom dijalogu sa donosiocima odluka o politikama koje se tiču mladih 
  2. Zagovaranje usvajanja evropskih vrijednosti i jačanje demokratskih i odgovornih institucija
  3. Promovisanje regionalne saradnje i političkih, ekonomskih i socijalnih benefita od evrointegracija za zemlje Zapadnog Balkana.

Ukupan dostupan budžet Active Achievement Fonda je 30.000 EUR. Regionalne neformalne grupe mogu da konkurišu za finansijsku podršku za projekte u iznosu: 

  • minimalan budžet: 2.000 EUR
  • maksimalan budžet: 4.000 EUR

Samo neformalne grupe mogu da konkurišu za ovaj Poziv za prijedloge projekata. Ove grupe nisu formalno registrovane, imaju nizak nivo formalnosti i slabe tehničke i upravljačke kapacitete. Poziv je otvoren za neformalne grupe koje su spontano okupljene radi rješavanja problema u lokalnim zajednicama, a prioritet imaju učesnici projekta Regionalni dijalog mladih za Evropu, odnosno aktivnosti: Regionalna Politeia škola mladih, Politeia tematske sesije, omladinske radionice za javne politike i pripravnička praksa. 

Regionalna grupa treba da bude sastavljena od najmanje 5 mladih ljudi od 16-30 godina, od kojih najmanje tri člana/članice žive na različitim područjima Zapadnog Balkana na kojima se sprovodi projekat Regionalni dijalog mladih za Evropu: Albaniji, Bosni i Herzegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Najmanje jedan član/članica neformalne grupe mora biti punoljetan/punoljetna zbog potpisivanja Ugovora o sprovodjenju projekta.

Podrška će biti omogućena kroz direktna plaćanja aktivnosti projekata od strane partnerskih organizacija u okviru Projekta Regionalni dijalog mladih za Evropu, a koji će biti posrednici za sprovođenje projekata neformalnih groupa. Uz svaki podnijeti projekat, podnosioci projekta će odrediti zemlju odnosno primarno područje djelovanja, što će odrediti i partnersku organizaciju koja će biti posrednik u procesu sprovođenja projekta. Partnerska organizacija će obavljati plaćanja za projektne troškove u skladu sa odobrenim budžetom ovih projekata.

Zemlja/teritorija  domaćinGradPosrednička organizacijaKontakt
AlbanijaTiranaYouth Act Center  info@youthact.al
Bosna i Herzegovina SarajevoNetwork of Progressive Initiatives   anida@mpi.ba
KosovoPristinaKosovar Stability Initiative shpresa_krasniqi@iksweb.org
Sjeverna Makedonija SkopljeNGO Info Center Foundation  contact@nvoinfocentar.org.mk
SrbijaNovi Sad Regional Academy for Democratic Development  office@regionaladd.org

Trajanje projekata je do šest mjeseci.

Odabrane neformalne grupe su u obavezi da sprovedu projekat u period od 10. jula 2024. do 10. januara 2025.

Rok za podnošenje prijava je 2. juli 2024. godine u 20:00

Prijedlozi projekata i neophodne informacije se dostavljaju na engleskom jeziku, elektronski, na email adresu: shpresa_krasniqi@iksweb.org

U nastavku možete da nađete Smjernice za regionalne neformalne grupe i Anekse neophodne za podnošenje prijedloga projekata. 

Smjernice

Annex 1: Forma aplikacije

Annex 2: Forma za prijedlog budžeta

Annex 3: Izjava

Active Achievement Fond za regionalne neformalne groupe je FSTP aktivnost (finansijska podrška trećim stranama), odnosno predstavlja dio paketa grantiranja u okviru trogodišnjeg projekta Regionalni dijalog mladih za Evropu, koji financira Evropska Unija u period 2023-2026 kroz EU Civil Society Facility and Media Programme za Zapadni Balkan i Tursku za 2021-2023 (IPA III). Projekat sprovodi Fondacija Centar za demokratiju iz Srbije u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona:  Academy of European Integrations and Negotiations (Albanija), Youth Act Center (Albanija), Kosovar Stability Initiative (Kosovo), Network of Progressive Initiatives (Bosna i Hercegovina), NGO Info Center Foundation (Sjeverna Makedonija) and Regional Academy for Democratic Development (Srbija).