Od 8-10.07. 2021. godine u Tesliću se odvija drugi modul Akademije klimatskih promjena. Nakon što je organizovana tematska edukacija za izabrane zvaničnike iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Parlamenta Federacije Bosne i Heregovine, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko distrikta, ovoga puta o klimatskim promjenama uče mladi aktivisti, predstavnici podmladaka političkih stranaka, nevladinih organizacija i medija.

Bez obzira na različite političke ili bilo koje druge identitete, mladi ljudi shvataju da su klimatske promjene i njihove posljedice zajednički problem svih. Zbog toga polaznici Akademije sa posebnom pažnjom prate predavanja o različitim aspektima klimatskih promjena. Ako u narednom periodu neki od njih pokrenu aktivnosti ili inicijative u svojim organizacijama ili lokalnim zajednicama, znaćemo da su naši napori da ih sve okupimo i prenesemo im dio znanja – uspjeli.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Zelenog klimatskog fonda (GCF), organizator je Akademije klimatskih promjena, a Mreža progresivnih inicijativa čini velike napore da ova i naredne aktivnosti sa temom klimatskih promjena u fokusu budu uspješne.