Danas se završava 28. Konferencija država članica Konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, COP 28. Klimatska kriza je pitanje ljudskih prava na više nivoa, i to je ključni fokus na COP28. Jedan od ciljeva ovog najvećeg svjetskog događaja posvećenog klimatskih promjenama je nastojanje da se unaprijedi globalna klimatska akcija, fokusirajući se na smanjenje emisija, prilagođavanje, finansije i ‘pravednu tranziciju’.

Prelazak na alternativne i zelene izvore energije je imperativ korak ka održivoj budućnosti.

Programom rada COP28 obuhvaćeno je ukupno osam oblasti koje su od značaja za efikasnu implementaciju mjera prilagođavanja i ublažavanja klimatskih promjena, a na ovom događaju učestvuju predstavnici država i vlada, članovi parlamenata, predstavnici međunarodnih organizacija i eksperti iz različitih oblasti, te predstavnici civilnog društva iz većine svjetskih država.

Jedan od važnih partnera je osnaženo civilno društvo kao osnova uspješne klimatske akcije, kao i prepoznavanje energije i kreativnosti mladih kao neophodnih za rješavanje klimatskih promjena.

Za Mrežu progresivnih inicijativa bila je čast dobiti poziv i prisustvovati ovom izuzetno važnom događaju. Želimo se zahvaliti UNDP Bosnia and Herzegovina na pozivu za učešće i naglasiti da se radujemo nastavku saradnje i konkretnim aktivnostima u borbi protiv posljedica klimatskih promjena.

Konferencija je vođena konceptom „Ujediniti se, djelovati i donijeti odgovarajuće mjere za rješavanje izazova klimatskih promjena“, što treba biti cilj svih nas – zajednički hrabri koraci ka održivoj budućnosti kroz povećane klimatske ambicije i prihvaćanje dekarbonizacije za borbu protiv klimatskih promjena.

UNDP podržava BiH u postizanju SDG-a navedenih u Agendi 2030, kao i u njenom NDC Pariškom sporazumu. S druge strane, BiH to treba pretvoriti u hitnu akciju, kroz obavezu preuzetu u revidiranom NDC-u da će postići globalnu neutralnost ugljika u naredne tri decenije. Predstavnici vlasti bi trebalo da budu ambicioznije u pogledu mjera prilagođavanja na klimatske promjene, kako bi izgradile zajednice koje su otporne na klimatske promjene.

#COP28

#COP28UAE

#futureispossible