Tokom mjeseca oktobra petnaest mladih političkih aktivista i aktivistkinja iz deset političkih stranaka iz cijele Bosne i Hercegovine okupili su se u Sarajevu na radionici čiji cilj je omogućiti im znanja i kapacitete pomoću kojih će inicirati značajnije angažovanje stranaka iz kojih dolaze u oblasti zaštite okoliša.

Rad je počeo temom komparativnog pregleda zakonskih rješenja u oblasti zaštite okoliša u državama sa federalnim uređenjem u okviru predavanja koje je održala Dr. Amina Nikolajev, profesorica pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Radovan Nikčević iz Regional Cooperation Council-a upoznao je učesnike i učesnice sa evropskim zelenim dogovorom i Zelenom agenda za Zapadni Balkan, koja predstavlja nužnu budućnost u smjeru kreiranja zelenih politika u Bosni i Hercegovini. O ulozi međunarodne zajednice u zaštiti okoliša sa mladima je razgovarala Anida Šabanović, direktorica Vanjskopolitičke inicijative Bosne i Hercegovine, dok je zastupnik Narodnog europskog saveza u državnom parlamentu Jasmin Emrić ponudio praktična znanja o kreiranju inicijativa te podijelio iskustva političkog angažmana na značajnom ekološkom pitanju Trgovske gore.

Uz facilitaciju aktiviste i trenera Slobodana Blagovčanina, ideja trodnevnog rada sa mladim političkim aktivistima i aktivistkinjama je približavanje cilju njihovog okupljanja – što podrazumijeva da prema rukovodstvima svojim stranaka upute inicijative da se u strateške dokumente stranaka prioritetnije i ozbiljnije pozicionira djelovanje u oblasti zaštite okoliša.

U komentarima nakon završetka radionice, učesnici i učesnice su kazali kako će ih znanje koje stiču značajno oblikovati u njihovom daljnjem političkom djelovanju.

Radionica je aktivnost projekta Priroda i društvo koji se realizira uz podršku projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.