Iako je internet medij bez kojega je danas gotovo nemoguće raditi, na kojemu pronalazimo važne informacije, zabavljamo se i putem kojega komuniciramo s drugima, često zaboravljamo na različite opasnosti od kojih se moramo zaštititi. No, krenimo redom.Znate li što je zapravo internet i kako internet radi?

Internet je sustav koji omogućuje da različiti uređaji međusobno komuniciraju, odnosno razmjenjuju podatke. Postoje dvije vrste uređaja: server (računala na kojima postoje podaci, koji pružaju usluge ostalim uređajima poput internetskih servera, e-mail servera i slično) i klijent (oni uređaji kojima se spajamo na tu mrežu računala i putem kojih čitamo podatke). Kako bi se svi ti uređaji međusobno razumjeli, postoje i različiti protokoli kojima određeni podaci putuju i zajednički programski “jezik“ putem kojega uređaji raspoznaju podatke. 

Na internet se spajamo preko ISP-a (internetskog poslužitelja), prvo na njegovu mrežu, a onda na globalnu internetsku mrežu. Svaki uređaj koji se spaja na internet ima svoje jedinstveno ime, odnosno IP adresu, svojevrsne osobne iskaznice. IP adresa se mijenja u ovisnosti o mreži preko koje pristupate internetu (mreža na poslu, kod kuće, u knjižnici itd.). Međutim, upravo se putem IP adrese mogu saznati određeni osobni podaci, poput grada iz kojega se spajate na internet, poštanskog broja i internetskog poslužitelja preko kojeg ste se spojili. 


Tko vidi našu IP adresu?

Internetski poslužitelj u svakom trenutku vidi tko je, s kojeg uređaja i kada pristupio internetu, čak i kojoj internetskoj stranici. Te je podatke dužan dostaviti policiji ili drugim pravnim organima na upit. 

Vlasnici web stranica/različitih servisa/igara i sličnih medija kojima pristupamo također imaju pristup našim IP adresama. No, najčešće ih koriste tek kao statistički podatak o općenitom prometu na svojim stranicama. 


Što se događa s podacima koje objavljujemo na internetu i koji su to podaci?

Osim neizbježne IP adrese, na internetu ostaje sve što objavite na društvenim mrežama, fotografije koje ste postavili kao profilne fotografije na različitim internetskim računima ili bilo koji sadržaj (slika, video, tekst) koji ste ikada igdje objavili. Taj sadržaj ostaje zabilježen na internetskim serverima čak i ako ste ga u međuvremenu obrisali.   

Ovo je vrlo važna činjenica koja se često zaboravlja: sve što objavite na internetu, ostaje na internetu! Čak i ako ste nešto slučajno objavili i odmah obrisali, ostaje zapamćeno na nekom serveru i tamo ostaje zauvijek. Upravo zato morate paziti što objavljujete.


Kako zaštititi osobne podatke kada ste online?

1. Koristite složene lozinke

Ne dopustite drugima da vide vaše pristupne podatke. Za ulaz na bilo koji od svojih uređaja i računa na internetskim medijima – koristite što složenije lozinke kako biste zaštitili svoje podatke. Ovo je posebno važno za e-mail i društvene mreže. Nemojte koristiti datum rođenja ili jednostavne i česte  lozinke poput 1234. Radije koristite dugačku kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i znakova. Također, nemojte koristiti istu lozinku za sve postojeće račune. Svakako upamtite da lozinke ne ostavljamo na papirićima na vidljivom mjestu, poput računala ili na radnom stolu u uredu. 

2. Pazite na svoje uređaje

Ne ostavljajte svoje uređaje bez nadzora! Vaš se mobilni telefon automatski spaja na društvene mreže, e-mail servise i slično? Vrlo često imamo uključenu takvu mogućnost jer nam olakšava dnevnu rutinu. Međutim, upravo zato pazite da ne ostavljate svoj uređaj bez nadzora. Stoga, kada ste u uredu i odlazite na ručak ili sastanak, zaključajte radnu stanicu, kada ste u kafiću pazite na svoj mobilni telefon i obavezno koristite složenu lozinku na njemu. 

3. Pazite što objavljujete

Kao što smo već napomenuli, sve što ne biste htjeli da vide svi, čak i kad obrišete, ne objavljujte na internetu. Ne objavljujte svoje ni tuđe osobne podatke, pokušajte izbjegavati pisati točan datum i mjesto rođenja, ne objavljujte niti fotografije osobnih dokumenata i sl. Izbjegavajte objavljivati slike ili videa djece i maloljetnih osoba te adrese na kojima stanujete ili boravite.

Nemojte objavljivati niti fotografije/video zapise unutrašnjosti prostorija u kojima živite. Izbjegavajte dijeliti informacije o svojem godišnjem odmoru, odnosno vremenu kada nećete biti kod kuće. Kada ste na društvenim mrežama pripazite s kime se povezujete u “prijateljstva“ i radije upotrijebite mogućnost kojom ćete ograničiti prikaz sadržaja koji pregledavate ili objavljujete. Sadržaj time postaje vidljiv samo vašim prijateljima, radije nego svim korisnicima te društvene mreže odnosno interneta.  

4. Pazite što otvarate

Prije nego što kliknete na internetsku poveznicu, bez obzira tko vam ju je poslao, razmislite dva puta! Različiti računalni virusi programirani su tako da je potreban samo jedan klik da ih preuzmete na uređaj koji koristite kako biste ga zarazili. Računalni virusi mogu biti programi koji omogućuju neometani uvid u sve podatke koje imate na uređaju, čak i da preko njih treća strana uđe u vaše internetske račune i promijeni lozinku. Pripazite i na poruke u kojima vas bilo tko traži da mu pošaljete bankovni pin, lozinku ili neku drugu osjetljivu osobnu informaciju. 

5. Izbjegavajte javna računala

Javna računala koristite samo za pretraživanje informacija i to bez povezivanja sa bilo kojim od postojećih internetskih računa (elektronička pošta, društvene mreže, bankarske usluge i sl.). Javna su računala dostupna svima, tako su i svi podaci na njima dostupni svima: od povijesti pretraživanja do informacija potrebnih za ulazak u internetske račune. 


Digitalna privatnost unutar EU

Kako bi se osiguralo da se osobni podaci zaštite u svim zemljama EU jednakim visokim standardom zaštite uspostavljena su zajednička pravila EU-a. Direktiva o e-privatnosti i Opća odredba o zaštiti podatakapretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN••• osiguravaju pravni okvir za sigurnost digitalne privatnosti za sve građane EU-a. Općenito, briga o sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava u Europskoj uniji ključna je za napredak. Stoga, Europska unija radi na brojnim razinama kako bi promicala “cyber sigurnost“pretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN••• diljem Europske unije.

Ovo su samo neki od savjeta sigurnosti. Budite pametni i pazite na svoje podatke kada ste na internetu.

Izvor: ec.europa.eu/