Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) ukazala je na potrebu odgovornog i brzog djelovanja vlasti po pitanju saniranja ekonomije nakon drastičnog pada BDP-a u BiH, s naglaskom na donošenje reformskih zakona za rasterećenje privrede, koji već dugo čekaju na usvajanje.

Iz te asocijacije ističu kako je ekonomija u BiH u drugom kvartalu ove godine, po službenim podacima, imala zastrašujući pad od 10,8 posto te da procjene idu dotle da neki ekonomisti prognoziraju čak i bankrot države.

Smatraju kako je pad BDP-a u drugom tromjesečju ove godine direktna posljedica mjera koje su uvedene zbog proglašenja stanja prirodne nesreće, ali ni da kvartali koji slijede neće imati puno bolje rezultate, računajući i prvo tromjesečje iduće godine.

Moguće je, kako ocjenjuju u APH, da negativno bude i čitavo prvo polugodište 2021.

“Koliko vidimo iz službenih izjava najviših predstavnika izvršne vlasti, izlaz iz teške ekonomske situacije traži se isključivo u međunarodnim kreditima, za koje ministri objašnjavaju da su najjeftiniji i najbrže dostupni. Problem uzimanja novih kredita poduzetnici vide u činjenici da će se ti zajmovi opet vraćati iz rezultata rada realnog sektora, a glavna namjena tih kredita je pokrivanje plaća i drugih beneficija u javnom sektoru, na račun privatnog sektora”, navodi se u priopćenju.

Dobra vijest je donošenje nove uredbe koju je u ponedjeljak najavio premijer Novalić kojom će se ciljano pomagati nekim određenim sektorima no, ističu iz APH, to neće biti dovoljno za održavanje stabilnosti ekonomije, jer je pomoć nužna posvuda s obzirom da svi trpe posljedice pandemije.

Stoga je važno da i niže razine vlasti na svom području dodatno djeluju kako bi se ublažile negativne posljedice, posebno u turizmu, ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, koje su već mjesecima pogođene posljedicama raznih mjera koje su propisivane kao obavezne.

“Sadašnje iznimno teško stanje u ekonomiji bez odlaganja treba iskoristiti i kako bi se usvojili i počeli provoditi reformski zakoni koji su odavno upućeni u parlamentarnu proceduru, a koji za cilj imaju rasterećenje privrede, poticanje veće ekonomske aktivnosti, masovnije zapošljavanje, porast izvoza i u konačnici značajniji rast BDP-a”, poručili su iz APH.

Napomenuli su kako su budžeti na svim razinama i privatni sektor gospodarstva spojene posude i da nijedna strana ne smije biti povlaštena.

“Što više bude trpjela privreda, bit će teže i javnome sektoru. Stoga u aktivnostima nadležnih vlasti ne smije biti predaha, jer ovo je maraton kojeg moramo svi istrčati do kraja”, poručili su hercegovački poduzetnici.

Izvor: Start BiH